Elatus Plus logobanner
Elatus Plus banner no logo

Elatus Plus

gir planten en forebyggende beskyttelse mot sykdommer

ELATUS Plus er et nytt preparat for bekjempelse av soppsykdommer i korn. Det inneholder et aktivstoff som tilhører gruppen SDHI:er og heter SOLATENOL™. Det nye aktivstoffet har en annerledes virkningsmåte enn de triazol- og strobilurin preparatene som i dag er vanlig å bruke.

Septoria og rost

Det er friske grønne blader som produserer kornavlingen 

Jo mer grønt og friskt bladverk det finnes på en kornplante, desto bedre kan planten ta opp solenergien i fotosyntesen for å bygge avling.

Soppsykdommene begynner å skade planten ved infeksjon. Først blir det skade inni bladet, når soppens mycel vokser inni bladet og snylter på sukker og næring fra planten og ødelegger vevet i bladet. Alt dette skjer usynlig for vårt øye. Når de første synlige symptomene begynner å vise seg på bladverket er bladvevet allerede ødelagt og sykdommen har fått en omfattende spredning. Skaden på avlingsoppbyggingen har allerede skjedd.

ELATUS Plus gir planten en forebyggende beskyttelse mot sykdommer, og stopper infeksjonen før den skjer og i tidlig fase av infeksjonen. En tankblanding med preparat som har ulik virkningsmåte forsterker effekten og forhindrer utvikling av resistente sjukdomsstammer.

Når jeg så en SOLATENOL™-behandling under praktiske dyrkings forhold for første gang, var det noe jeg aldri kommer å glømme. Det var en virkelig ”Wow”-opplevelse. I det øyeblikket innså jeg at vi hadde skapt noe virkelig stort.

Neal Bird, Formulation Group Leader

Neal Bird, Formulation Group Leader

Hva er et aktivstoff av SDHI-typen?

Aktivstoffer av SDHI-typen påvirker energiproduksjonen hos den sykdomsfremkallende soppen. Forkortelsen SDHI kommer av virkningsmåten ”hemmere av succinatdehydrogenase” (Succinate DeHydrogenase Inhibitors), som medfører at soppens celleånding blokkeres. Dette fører til at energiproduksjonen i soppen avbrytes og den klarer ikke lenger å ta opp vann og næring fra planten. Soppcellene sultes ut slik at de skrumper inn og tørker ut. Få mer informasjon om virkemåten til SOLATENOL i videoen:

Demonstrasjon av aktivstoffet Solatenol – en ny generasjon soppmidler

(video på engelsk med norske undertekster)

Beskytter bladverket

Elatus Plus

Langvarig beskyttelse mot sjukdommer

Takket være det aktive stoffet og formuleringens egenskaper sprer Elatus™ Plus seg jevnt utover bladverket og inn i bladvevet.  Det beskytter bladet både innenfra og på utsiden. Aktivstoffets kraftfulle effekt gir en langvarig beskyttelse mot sykdommer.

Hvert blad jobber for deg

Med hjelp av sollys danner de grønne bladene sukker og stivelse av vann og karbondioksid, og som biprodukt avgis oksygen. Kornplanten bruker sukkeret og næringsstoffene til oppbyggingen av avlingen. Hold bladene friske - så hjelper hvert blad med å produsere en større avling.

Store og tunge korn

En frisk plantet transporterer næringsstoffer og fotosynteseprodukter opp i akset og inn i kornene slik at de blir store og tunge. Kornstørrelsen bestemmer opp til 20–30 % av avlingen og større korn betyr også høyere kvalitet i alle kornets bruksområder. 

Mikroskopbilder av sykdommer

Syngentas forskere har gjort et stort arbeide når de har klarlagt hvordan bladflekksykdommer (Septoria) og rustsykdommer (gulrust) utvikles i en plante, og hvordan de forårsaker ødeleggelse inni og utenpå bladet. Som resultat av dette arbeidet forstår vi hvordan aktivstoffet SOLATENOL fungerer når det forhindrer tap av avling på grunn av soppsykdommer.

Rustsoppens livssyklus i bladet
Septoria-soppens livssyklus i bladet

Vi bruker mikroskop for å vise hvordan soppmidler virker. Vi har undersøkt de viktigste bladflekksykdommer og rustsykdommer i europeisk korndyrking, og konstaterer hvor bra SOLATENOL fungerer mot disse sykdommene.

Chris Stain, Microscopy Technical Specialist

Chris Stain, Microscopy Technical Specialist

Elatus Plus – tas opp og beveger seg oppover i planten og gir noe beskyttelse av ny tilvekst

Elatus Plus – tas opp og beveger seg oppover i planten og gir noe beskyttelse av ny tilvekst

Bildene er tatt 12 dager etter påføring av Elatus Plus som en dråpe i bladfestet. Det viser hvordan Elatus Plus har spredd seg oppover i planten. 

Soppmiddeletes egenskaper:

  • Fester seg raskt i vokslaget på bladoverflaten
  • Sprer seg raskt i vokslaget og inn i planten
  • Gir en jevn beskyttelse
  • Har en langvarig effekt
  • Har effekt på de viktigste sykdommene

Biokinetisk forskning hjelper oss å forså hvordan produktet virkelig fungerer. Opprinnelig, etter å ha sett effekten hos det aktive stoffet, SOLATENOL, ved bekjempelse av rust på sojabønner i Latinamerika, forsto jeg hvor bra produktet virkelig er. Stoffet sprer seg jevnt og beholder sin beskyttende effekt lenge og gir bladet en komplett beskyttelse.

Dave Bartlett, Senior Technical Expert

Dave Bartlett, Senior Technical Expert

Effekt i åkern

Elatus Plus i hvete

Soppsykdom Jordbruksverkets gradering 2017 Effekt
Septoria (hvetebladflekk) 4 – Meget god effekt 71–90 %
DTR (hvetebrunflekk) 4 – Meget god effekt 71–90 %
Gulrust  4,5 – Meget god effekt 80–90 %
Brunrust  4,5 – Meget god effekt 80–90 %
Mjøldogg  3 – God effekt 51–70 %
Soppsykdom Jordbruksverkets gradering 2017 Effekt
Byggbrunflekk 4,5 – Meget god effekt 80–90 %
Grå øyeflekk 3,5 – God effekt 61–70 %
Kornrust 5 – Specialmedel 91–100 %
Brunrust  4,5 – Meget god effekt 80–90 %
Ramularia 4 – Meget god effekt 71–90 %
Mjøldogg 3,5 – God effekt 61–70%

Effekt av soppmidler i bygg og hvete (Jordbruksverkets effektvurdering)

Effekt av soppmidler i bygg og hvete  (Jordbruksverkets effektvurdering)

Hvordan bruke Elatus Plus

Sprøytestrategi med Elatus Plus Amistar

Sprøytestrategi med Elatus Plus Amistar
  • Sikker virkning og bred dekning: Elatus Plus har meget god forebyggende effekt mot byggbrunflekk, grå øyeflekk, spragleflekk og rust i bygg og hveteaksprikk, hvetebladprikk, hvetebrunflekk og rust i hvete og god effekt mot mjøldogg
  • Kraftfull og langvarig: Elatus Plus gir fullstendig beskyttelse, men skal ikke brukes aleine på grunn av risiko for utvikling av resistens. Elatus Plus samselges med Amistar. Både Elatus Plus og Amistar fordeler seg systemisk utover i planten og brytes sakte ned slik at de gir en langvarig forebyggende effekt. 
  • Bredt sprøytevindu: Man kan sprøyte fra begynnende strekning og utover når det er behov. Forebyggende behandling stopper soppene før de trenger inn og gjør skade, og holder planten frisk og produktiv. Våt jord og fuktig vær gir sporeproduksjon og infeksjon. Det er derfor best å sprøyte før eller i begynnelsen av en fuktperiode.