Se opp for lus og bladbille i kornet

Nyhet - Plantevern
Lus

Se opp for lus og bladbille i kornet

Det varme tørre været vi har hatt i førsten av juni har vært gunstig for mange insekter. Kornbladbillens larver gnager vindusgnag på bladene. Larven dekker seg i slim så den ser mer ut som en snegle. Hvis man ser mange av disse larvene bør man sprøyte før de får spist opp mye av bladplaten.    

Havrebladlusa har overvintret på heggen og flyr over til kornet omkring når heggen har blomstret. Kornbladlusa overvintrer i graset og flyr ofte inn i kornet når det nærmer seg skyting. Bladlus er svært effektive til å formere seg når det er varmt og lite regn. Ta en kikk i åkeren, og se om du har mere lus enn skatteterskelen, som er når det er lus på mer enn 60% av plantene i buskingsstadiet. Når det er tørt kan lusen sitte gjemt helt nede på planten, også litt under jordoverflatene hvis det er sprekker i jorda ved plantene. Bladlusene gjør skade ved at de suger næring fra plantene, dessuten overfører de virussykdommen som kalles gul dvergjuke i bygg eller rødsott i havre.

Har man både kornbladbille og lus er Karate  det beste valget. Hvis man bare har problemer med lus bør man sprøyte med Mavrik  eller Evure Neo som er mer skånsom mot nyttedyrene. For å få god effekt er det viktig med god sprøyteteknikk slik at man får jevn dekning av midlet også inn der insektene har gjemt seg.