You are here

Share page with AddThis

Potet_2017_Tab 4

Potet

Beskyttelsesstrategi mot sykdommer i potetriset – og forebyggelse av resistens

En god strategi mot tørråte og soppsykdommer som tørrflekksyke bygger på å behandle på det rette tidspunkt, og bruke midlernes egenskaper korrekt i strategien. Bruk de forskjellige midler med ulike virkemekanismer for at unngå resistens. 

Undersøkelser viser, at deler av Alternaria populasjonen har utviklet resistens mot produktgruppen strobiluriner. Det er derfor viktig å skifte mellom produkter med ulik virkningsmekanisme, så resistensen ikke økes. Det virksomme stoffet i Revus Top mot Alernaria, difenokonazol er et triazol som har en annen virkemekanisme enn strobiluriner. Derfor anbefales det å bruke Revus Top tidlig i bekjempelsesstrategien.

Alternaria- og tørråtestrategi

Jeg dyrker poteter til chips og stivelse. Bekjempningsstrategien er den samme, og jeg har lenge brukt Revus og Revus Top som basis for bekjempelsen av tørråte og tørrflekksyke. For å sikre dyrkningen og bevare effekten av produktene, er det viktig å bruke produktene på den riktige måten og skifte mellom produkter med forskjellig effekter mot soppen for å minimere risikoen for resistens.

Per Fjelkner, Flodala Gård i Fjälkinge, Sverige

Per Fjelkner

Korrekt middel (Alternaria)

Et svensk forsøk viser den beskyttende effekten av f.eks. Revus Top mot Alternaria.

Potet

Korrekt timing (Alternaria)

Et dansk forsøk med timing av Alternariabehandlinger – prosent angrepsgrad viser, hvor viktig timingen er.

Potet

Korrekt dosering (Tørråte)

Viser forskjellen mellom halv og hel dosering. Korrekt dosering er viktig for å få god effekt.

Potet