You are here

Hva er ELATUS Plus

Hva er ELATUS Plus

ELATUS Plus er et nytt preparat for bekjempelse av soppsykdommer i korn. Det inneholder et aktivstoff som tilhører gruppen SDHI:er og heter SOLATENOL™. Det nye aktivstoffet har en annerledes virkningsmåte enn de triazol- og strobilurin preparatene som i dag er vanlig å bruke.

Septoria og rost

Det er friske grønne blader som produserer kornavlingen 

Jo mer grønt og friskt bladverk det finnes på en kornplante, desto bedre kan planten ta opp solenergien i fotosyntesen for å bygge avling.

Soppsykdommene begynner å skade planten ved infeksjon. Først blir det skade inni bladet, når soppens mycel vokser inni bladet og snylter på sukker og næring fra planten og ødelegger vevet i bladet. Alt dette skjer usynlig for vårt øye. Når de første synlige symptomene begynner å vise seg på bladverket er bladvevet allerede ødelagt og sykdommen har fått en omfattende spredning. Skaden på avlingsoppbyggingen har allerede skjedd.

ELATUS Plus gir planten en forebyggende beskyttelse mot sykdommer, og stopper infeksjonen før den skjer og i tidlig fase av infeksjonen. En tankblanding med preparat som har ulik virkningsmåte forsterker effekten og forhindrer utvikling av resistente sjukdomsstammer.

Når jeg så en SOLATENOL™-behandling under praktiske dyrkings forhold for første gang, var det noe jeg aldri kommer å glømme. Det var en virkelig ”Wow”-opplevelse. I det øyeblikket innså jeg at vi hadde skapt noe virkelig stort.

Neal Bird, Formulation Group Leader

 

Neal Bird, Formulation Group Leader

Hva er et aktivstoff av SDHI-typen?

Aktivstoffer av SDHI-typen påvirker energiproduksjonen hos den sykdomsfremkallende soppen. Forkortelsen SDHI kommer av virkningsmåten ”hemmere av succinatdehydrogenase” (Succinate DeHydrogenase Inhibitors), som medfører at soppens celleånding blokkeres. Dette fører til at energiproduksjonen i soppen avbrytes og den klarer ikke lenger å ta opp vann og næring fra planten. Soppcellene sultes ut slik at de skrumper inn og tørker ut. Få mer informasjon om virkemåten til SOLATENOL i videoen:

Demonstrasjon av aktivstoffet Solatenol – en ny generasjon soppmidler

(video på engelsk med norske undertekster)