Elatur Era - I bladet tab
Avlingen produseres i bladet
Det er de grønne bladene som fyller aksets kjerner ved å omdanne sol, vann og karbondioksid til karbohydrater. Å beskytte bladene slik at de forblir aktive så lenge som mulig er derfor helt avgjørende for å få høy avling.
Studier i høsthvete viser at så lenge som mer enn 37 % av bladarealet fremdeles er grønt og friskt øker avlingen med 15 kg pr dekar og dag.
Kilde: Gooding et al., 2000. Green leaf area decline of wheat flag leaves.
Se hva som skjer i bladet
I samband med utviklingen av ELATUS Era og virkestoffet SOLATENOL har Syngenta laget ulike bilder som viser hvordan det egentlige ser ut i bladet når det angripes av vanlige soppsykdommer som hvetebladprikk eller rust, og hvordan ELATUS Era bekjemper soppen.
Bildene er tatt med elektronmikroskop og viser bladoverflaten eller bladet i tverrsnitt.
Hveteblad i tverrsnitt der Septoria ødelegger bladcellene.
Friskt hveteblad i tverrsnitt.
Overflaten av et friskt hveteblad.
Hyfer av rust som sprer seg inni bladet 5 dager etter infeksjon.
Septoria hyfe som har kollapset etter at den er behandlet med SOLATENOL 1 dag etter infeksjon.
Rust som bryter igjennom bladoverflaten 7 dager etter infeksjon.
Hyfer av Septoria sprer seg på bladoverflaten.
Septoria bryter igjennom bladoverflaten 20 dager etter infeksjon.
Kornartene produserer avlingen hovedsakelig i bladene.
For å lykkes med soppbehandlingen gjelder det å beskytte den delen av planten som bidrar mest til kornavlingen. Grafikken viser hvilken del av hveteplanten og byggplanten som bidrar mest til plantens lysopptak og dermed bidrar mest til kornavlingen. I hvete er flaggbladet det absolutt viktigste å holde fritt for angrep. I bygg bidrar blad og strå mye til kornavlingen og dermed viktig å holde friske.
Slik får du mest ut av din soppbehandling
Målet med en soppbehandling er å holde bladene aktive slik at de kan fortsette å produsere avling. Hvert år kommer soppinfeksjon av ulik grad, og allerede før angrepet er synlig på utsiden av bladet har soppen spred seg inne i bladet og begynt sin ødeleggelse. For å stoppe infeksjonen i rett tid gjelder det å være beret ved varmt og fuktig vær.
Grafikken nedenfor viser hvetebladprikk på bladoverflaten. Hvetebladprikk sprer seg raskt ved temperaturer på 15- 20 grader og det tar cirka 20 dager fra infeksjon til angrepet syns på utsiden av bladet. Man får mest igjen for behandlingen om den utføres før symptomene blir synlige.